Randa-1El Beat Ramon Llull fou el primer mallorquí que es retirà a Randa l’any 1273 per fer-hi vida contemplativa. En el centre de l’illa de Mallorca, entre els termes municipals d’Algaida i Llucmajor, s’alça la muntanya de Randa on s’hi troben l’Ermita de Sant Honorat, el Santuari de Nostra Senyora de Gràcia i el Santuari de Nostra Senyora de Cura.

 

Randa-2

 

Per accedir a la muntanya s’ha d’arribar a la petita població de Randa, als peus del massís del mateix nom, i agafar la carretera que condueix fins el cim del Puig de Cura.

 

En primer lloc trobam el Santuari de Nostra Senyora de Gràcia, que té el seu origen a la Cova de s’Aresta on a mitjan segle XV començaren a viure dos frares franciscans i la convertiren en ermita. Orientat a llevant, es troba ubicat sota un penya-segat als peus de l’Ermita de Sant Honorat i ha estat estretament lligat al llarg de la història a Llucmajor, vila d’on partia el camí vell que conduïa al santuari. Més endavant, es troba l’Ermita de Sant Honorat.

 

 

Randa-3

Arnau Desbrull, cavaller de la noblesa que havia triat la vida d’ermità, demanà l’any 1394 al Bisbe de Mallorca, després de viure trenta anys a la muntanya, permís per edificar-hi la capella de Sant Honorat. Uncop concedida l’autorització, Arnau Desbrull escollí la part de la muntanya que mira a migjorn per edificar-hi l’ermita, que fou inaugurada l’any 1397. L’any 1661, degut a l’estat ruïnós de la primitiva ermita, s’edificà l’església que existeix actualment.