aguila-peixetera-pescadoraDistribució geogràfica
L’espècie compta amb quatre subespècies distribuïdes pràcticament per tots els continents, excepte els Pols. La subespècie nominal ocupa el Paleàrtic, les Balears, les Canàries, Chafarines, centre i nord d’Europa.

 

aguila-peixetera-pescadora-3

aguila-peixetera-pescadora-2
Cria a Canàries (Tenerife, La Gomera, El Hierro, Lanzarote, Fuerteventura i illots d’aquestes dues últimes illes), Balears (Mallorca, Menorca i Cabrera) i illes Chafarines.

Hàbitat
A les Balears elegeix per criar costes rocoses amb penya-segats des de 20 a 140 metres sobre el nivell de la mar. S’alimenta en mar obert o en badies, albuferes i embassaments. En migració es pot observar en aigües continentals allunyades de la mar.


Descripció

De mida mitjancera, amb uns 52-60 centímetres de longitud i una envergadura de 152-167 centímetres. Ales llargues i estretes amb quatre “dits” i cua curta i quadrangular. Les parts inferiors són blanques amb alguna banda bruna difusa al pit en les femelles i joves. Les parts superiors són bru uniforme en els adults i clapejat clar en els joves. Les femelles són més grans que els mascles. Es plana sobre l’aigua i en els picats avança les potes just abans d’entrar en l’aigua.

Reproducció
A la Mediterrània, per febrer ja s’observen parelles ocupant territoris de nidificació, la posta té lloc entre finals de març i principis de maig, i es ponen normalment 3 ous. La incubació la realitza sobre tot la femella, però de vegades també el mascle. Durant la incubació la femella és alimentada pel mascle. Els ous eclosionen al cap de 34-43 dies.

Àrees
Mallorca:
Albufereta de Pollença
Cabrera
Zones humides del sud
Albufera de Mallorca
Illots i costa

Menorca:
Zones humides del nord
Illots i costa
Albufera d’Es Grau

aguila-peixetera-pescadora-4