dissabte 25 març 2017
Баннер

Ase mallorquí

ase-mallorqui-asno-mallorquin-1Com moltes d’altres races, l’ase mallorquí va perdre ja fa uns quants anys la definició productiva que tenia, dirigida fonamentalment a la producció mulatera, i fa menys anys, de motor animal de baix cost, la qual cosa ha ocasionat a l’actualitat, que la seva cria sigui una producció marginal dins l’explotació agrària.

ase-mallorqui-asno-mallorquin-2

 

Malgrat aquest fet, pareix haver trobat el seu redol com a ramaderia complementaria d’altres espècies per la seva utilització en la pastura del bosc i garriga.


Origen

Pareix clar que l’origen de l’ase domèstic europeu va ser la Mediterrània Occidental i des d’aquí es va estendre per tot el sud d’Europa. Fins i tot hi ha investigadors que mencionen Mallorca com a bressol d’aquesta espècie, encara que predomina més la teoria de que aquest indret fou la regió de l’alta Catalunya i d’on derivaren la raça Catalana, la Poiteau i la Mallorquina, caracteritzades per la seva gran talla i fortalesa, caràcters que aportaven a la descendència mular. La demanda d’aquesta raça a principis del segle passat era extraordinària i molt alta. Com exemple es pot posar l’exportació d’animals d’aquesttipus a Anglaterra i posteriorment als Estats Units on varen participar en la creació de la famosa raça Kentucky, coneguda per la seva fortalesa i grandària. La col·laboració entre els grups de criadors i l’Administració, donà lloc a la creació l’any 1990 al registre de bestiar selecte de l’ase mallorquí, amb un nucli fundacional d’una cinquantena d’animals.

ase-mallorqui-asno-mallorquin-3

 

Caràcters generals

Són animals molt rústics, nobles, de temperament sanguini i nerviós i de gran fortalesa física. La seva conformació és subhipermètrica, sublongilini i de perfil fronto-nasal còncau. El tipus general correspon a un animal estirat i esvelt. El color de la capa és negre-pansa.

 

ase-mallorqui-asno-mallorquin-4

Баннер
Баннер
Баннер
Bàner
Endesa.com
Pollença, un lloc ple de continguts
Mercat de Sineu, Mallorca
visitcalamillor.com
Llucmajor, municipi turístic de Mallorca
Welcome to the hotelier Association of Cala Figuera & Cala Santanyí. Your holiday in the true paradise of Mallorca's southeast
Ajuntament de Muro, playas de muro.
Visit Felanitx Mallorca
visitcalamillor.com
Rutas cicloturismo en Mallorca
Bàner
Encuéntranos en Facebook
Maillot equipo oficial ciclismo Illes Balears

Usuaris Online

Tenim 62 visitants en línia
Revista de arte AMBLART
Soluciones Mallorca: Publicidad gratis empresas y Servicios de Marketing Online.
Escull Aventura, excursiones por la Sierra de Tramuntana, Mallorca
Herbari virtual del Mediterrani
El primer portal sobre ecologia a Mallorca
Caires culturals - Viatges Tramuntana